1844 yılında İstanbul’un Tophane semtinde dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
Türk yazar, gazeteci ve yayıncı kimliğiyle,Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır.
28 Aralık 1912 yılında vefat eden Ahmet Mithat Efendi'nin 1913 yılı başlarında gazetelerde çıkan meşhur fotoğrafı. Altta "merhum Ahmet Mithat Efendi" yazmaktadır.
Şair Fitnat Hanım ile aşkı
Rodos sürgününden döndükten sonra Kabataş'ta yeni bir eve taşınan Ahmed Midhat Efendi, burada şair Fitnat Hanım ile komşu olmuştu. Annesi Nefise Hanım'ın kardeşinin kızı olan Fitnat Hanım ile aralarında doğan aşk, mektuplarla sürdürüldü. Mektuplaşmaları 1944 yılında kitaplaştı.Rodos sürgünü
38 aysüren sürgün sırasında çok sayıda eser yayınladı, Rodoslu çocuklara ders verdi, "Medreseyi Süleymaniye" adlı bir ilkokul açtı. En üretken dönemlerinden birini yaşayan yazar, "Hasan Mellah", "Hüseyin Fellah" ve "Dünyaya Yeniden Geliş ya da İstanbul'da Neler Olmuş" gibi önemli eserlerini burada yazdı. İstanbul'da çıkan "Kırkambar" dergisine yazılar gönderdi. Abdülaziz'in vefat etmesi ve V. Murat'ın başa geçmesiyle çıkan genel af sonucu İstanbul'a geri dönmesine izin verildi.
Ölümüne dek iki yüzden fazla eser yayımlayan Ahmed Midhat'ın en büyük arzusu kitap okuyan bir toplum yaratmak idi.Çoğunluğa hitap etmek, dertlerine tercüman olmak kaygısıyla çok sayıda eser verdi.
İşte o eserleden bazıları; Senin bunların içinden okuyup unutamadığın eser hangisi?
- Dolaptan Temaşa
- Dürdane Hanım
- Felatun Beyle Rakım Efendi
- Henüz 17 yaşında
- Hüseyin Fellah
- Pariste Bir Türk
2 oy kullanıldı
0 Yorum